biblia2020 március 21. Ma délután egy ideig néztem a híradásokat, facebook bejegyzéseket. Politikusok, újságírók, un. megmondó emberek egymást túllicitáló vagy egymást degradáló megjegyzéseit.

Egy nem régi olvasmányomra emlékeztem. A Biblia 1. Királyok könyve 22. részében leírtak szerint Aháb – Izrael királya szövetséget kötött Jósafát – Júda királyával Szíria királya ellen. Aháb udvari prófétái mind győzelmet jövendöltek, kivéve a nem önként jelenlevő, hanem odahívott Mikeás prófétát, aki képes beszéddel válaszolt, mondván: A szellemvilágban van egy lény, aki kész „hazug lélekként” megtéveszteni a sikerre vágyókat.

Napjainkban hasonló a „hazug lélek” működésének jelensége. Az igazság félelmetes, ijesztő az emberek többsége számára. Különböző indíttatásból; kíméletből, bátorításként, reményt közvetítve a rettegőknek vagy szimpátia, népszerűség, szakmai-, politika haszonszerzésből árad az illúziókeltés.

Hasznos ez?

Az igaz beszéd – legyen akár kíméletlennek nevezhető, lerombol hamis képzeteket, a minden alapot nélkülöző ábrándokat. Felébreszt, és elvezet a megoldáshoz, gyógyuláshoz, Jézushoz, aki ezt mondja,

„Én vagyok az út, az igazság és az élet…”